Різдво у Катеринославі: мультикультурні традиції святкування

В суботу, попри всі негаразди та перебої з електропостачанням, в нашій бібліотеці пройшла лекція кандидата історичних наук та старшого наукового співробітника Музею історії Дніпра Юрія Берестеня на тему "Різдво у Катеринославі: мультикультурні традиції святкування".
Оскільки, впродовж всього періоду свого існування старий Катеринослав був мультикультурним та полінаціональним містом, то в ньому гармонійно співіснували різні національні та релігійні громади.
Відомо, що одним з вагомих свят старого міста було Різдво, яке з широким розмахом відзначали представники всіх християнських деномінацій, які проживали в місті в той час: римо-католики та лютерани, православні та баптисти, меноніти та старообрядці, реформісти та кальвіністи.
   Різдво було одним з головних календарних свят року, яке консолідувала громаду міста в одне ціле, збагачуючи його культурницький простір чисельними різдвяними традиціями різних народів та релігійних деномінацій.
З лекції ми дізналися про те, як в Катеринославі святкували Різдво представники західно - та східнохристиянських церков, німецької, польської, литовської та інших етнічних громад, коли в місті виникла традиція прикрашати ялинку, де можна було купити ялинкові прикраси та іграшки, де проходили святкові розваги в місті, які святкові страви, смаколики та солодощі готували до свят представники різних християнських деномінацій, як відзначали Різдво представники офіційної влади та пересічні містяни, де проходили костюмовані бали та театралізовані різдвяні вистави.
Лекція була доповнена цікавим ілюстративни матеріалом.
Дякуємо лектору за дуже цікаву та змістовну лекцію! Дякуємо присутнім за активну участь!