Вулиця Воскресенська - одна з старих вулиць Катеринослава (нині Дніпро), історія якої починається з ХІХ століття. Вулиця Воскресенська складається з двох історичних вулиць -  Проточної (пізніше Клубної) та Воскресенської, які були об'єднані у радянські часи і стали однією вулицею, перейменованою на вулицю Леніна (нині знову вулиця Воскресенська). Вулиця Проточна отримала свою назву завдяки річці, що протікала з Рибальської балки і пізніше була взята в колектор, а вулиця Воскресенська - вела до міського кладовища (нині стадіон «Дніпро-Арена») на якому знаходилася Воскресенська церква. У 2016 році в рамках реалізації програми декомунізації вулиці Леніна повернуто історичну назву - Воскресенська.

На вулиці чудово збереглися катеринославські споруди та пам'ятки архітектури місцевого та національного значення. Будинок губернатора (вул. Воскресенська, 14) -  збудовано у неготичному стилі. В 1850 році будинок відданий в оренду Англійському клубу. Для клубу було побудовано інше приміщення на Проточній вулиці (частина вулиці Воскресенської від Проспекту до Дніпра), на честь його відкриття вулиця одержала нову назву - Клубна. В 1913 році клуб розширив своє приміщення, було збудовано театр за проєктом Ф.Булацеля, О.Петровецького (нині Дніпровський національний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка).

У 1880-1890-х на вулиці збудовано будинок №10 інженера І.Є.Бродського. В будівлі тимчасово розташовувався Клуб громадських зібрань, в 1912 році  було відкрито готель «Лондон», який змінив назву на «Красний» (пізніше будівля використовується під різні державні установи). В 1910 році на розі вулиці Клубна та центрального проспекту побудовано монументальну споруду Санкт-Петербурзького міжнародного комерційного банку (нині Національний Банк України, вулиця Воскресенська, №13). В 1912 році завершилося будівництво нової будівлі для Клубу громадських зібрань (пізніше Палац культури Придніпровської залізниці, нині Дніпропетровська філармонія імені Л. Б. Когана Дніпропетровської обласної ради, вулиця Воскресенська, 6). Будівля побудована по проєкту харківського архітектора Олександра Гінзбурга, вона одна з небагатьох дореволюційних монолітно-залізобетонних будівель.

На вулиці Воскресенська, 23 знаходиться один з найкращих у місті прикладів архітектури прибуткових будинків 1870-1880-х років. Під час реконструкції його вуличні фасади включені до будівлі Центральної міської бібліотеки (вул. Воскресенська, 23).

У 1992 році в першу річницю незалежності України, у сквері на вулиці Леніна (нині Воскресенська) за участі Президента України Л. Кравчука було відкрито пам’ятник молодому Тарасові Шевченкові (скульптор В. Небоженко, архітектор В. Положій).

На вулиці Воскресенській зводиться перший в Дніпропетровській області дев'ятиповерховий будинок, збудовано пологовий будинок (нині Міський пологовий будинок № 1). На вулиці є безліч офісів, кафе, магазини, салони краси, розташовано офіс дніпровського регіонального телеканалу 34.

Будинок губернатора

Будинок (вулиця Воскресенська, 14) збудував відставнй майор Григорій Іванович Щербаков у 1830-1840 роках. Цегляна двоповерхова будівля з мансардою виконана у нетиповому для Катеринослава неоготичному стилі, з високими стрілчатими вікнами, з високими колонками у простінках і з мезоніном у центральній його частині. У будівлі було багате оздоблення і оснащення приміщень, біломармурові  сходи, каміни, витонченої роботи різьблені двері із цінних порід дерева, паркетна підлога, танцювальна зала, бібліотека. Саме такою у 1860-х роках побачив будівлю архітектор А. Достоєвський, назвавши споруду «найгарнішою у Катеринославі». Власник будинку в 1850 році здав його в оренду Англійському клубу.

У 1887 році для Англійського клубу побудовано нове приміщення, а будівлю продано державній скарбниці та передано міністерству внутрішніх справ. В особняку розмістилась канцелярія і квартира губернатора (мешканці міста почали називати його Будинком губернатора).

Під час жовтневих подій 1917 року будівля неодноразово змінюваласвоє призначення. З грудня 1917 року в ній розміщувалась Катеринославська рада робітничих та солдатських депутатів, потім губернський виконавчий комітет (1919-1925), а згодом - Будинок працівників освіти і вчених. З 1935 по 1941 рік і в повоєнний час до 1970-х років знаходився Будинок піонерів. У 1979 році будівля була поставлена на облік як пам’ятка архітектури республіканського значення. До 1983 року, незважаючи на аварійний стан будівлі, там знаходилися: комітет ДТСААФ, статуправління, об’єднання молодіжних ансамблів.  Потім будівлю було передано комунальним службам для влаштування музею, але через нестачу коштів плани не здійснилися. 

У 1990-х роках будівлю придбав «Приватбанк» і після капітального ремонту облаштував банківське відділення. В реставрації Будинку губернатора взяли участь вітчизняні і зарубіжні фірми. Особняк було відновлено за старими фотографіями - фасад з балконом, вітражі, різноманітна ліпнина та інше оздоблення, він набув значною мірою свого первісного вигляду.

З 2020 року у будинку розташовується Музей історії Дніпра.

Будинок губернатора (вулиця Воскресенська, 14) - пам'ятка архітектури національного значення.

Цікаві факти

13 вересня 2003 року  відбулось  відкриття нового приміщення Центральної міської бібліотеки  на вулиці Леніна, 23 (нині Воскресенська).
24 серпня 1992 року встановлено пам'ятник Тарасові Григоровичу Шевченку  (архітектор В.С. Положій, скульптор В.П. Небоженко).
У 1917 році під час повені в Катеринославі була затоплена вулиця Клубна (нині Воскресенська, за словами відомого краєзнавця Михайла Шатрова «майже до проспекту можна було доплисти у плоскодонці»).
Довжина вулиці складає близько 1,5 км. 
Вулиця Воскресенська (колишня Леніна) - одна з найстаріших у місті, знаходиться в історичному районі, де була слобода Половиця.
Будинок губернатора (нині Музей історії Дніпра, вулиця Воскресенська, 14) - одна з найстаріших будівель.
Першим «хмарочосом» Катеринослава називали Клуб громадського зібрання (нині Дніпропетровська філармонія ім. Л. Когана,вул. Воскресенська 6). 
Вулиця складається з двох історичних вулиць - Проточної (пізніше Клубної, від проспекту Дмитра Яворницького до набережної) та Воскресенської  (від стадіону «Дніпро-Арена до проспекту Дмитра Яворницького).
Вулиця починається від сучасного стадіону «Дніпро-Арена» та закінчується на вулиці Січеславська набережна.
Проспект Дмитра Яворницького перетинає лише одна вулиця - Воскресенська.
На вулиці рух автомобілів організований в один бік - від стадіону до набережної. 
Рух громадського транспорту по вулиці Воскресенській відсутній.