Свою сучасну назву вулиця отримала в 1922 році на честь письменника Володимира Короленка. Історична назва вулиці - Первозванівська. Вулиця була названа по імені Первозванівського престолу Троїцького кафедрального собору. Вона виникла ще в перші роки будівництва  міста, на плані Катеринослава 1806 року вже позначено забудованими три перші квартали. Вулицю перетинала річка з Довгого байрака, яку на на межі ХІХ-ХХ століть було сховано у підземний колектор. 

Там, де готель «Україна», в кінці ХVІІІ століття відкрив майстерню годинників Федір Ковальський. Довгий час південною межею Первозванівської була вулиця Базарна (нині Святослава Хороброго). На околиці міста стояло кілька вітряків, а далі починався степ. Приблизно в 60-70-і роки ХІХ століття місцевість почала заселятись, утворилась слобідка Млинки. Влітку 1885 року була велика пожежа і слобідка згоріла. Протягом чверті століття ця територія залишалась пусткою, лише в1910 році побудували будівлю Червоного Хреста (будівля знесена у 2019 році).

Перші три квартали Первозванівської вулиці належали найбагатшим купцям і великим домовласникам, на фасадах деяких будинків залишились перші літери їх прізвищ. У 1913 році на вулиці Первозванівській, 2 (нині Короленка) споруджено величезний для того часу будинок. Власником його був нащадок місцевих купців інженер В.М. Хрінников. В роки Другої світової війни перший квартал вулиці Короленка зазнав значних руйнувань. Будинок Хрінникова було відновлено за проєктом архітектора Володимира Зуєва, нині в будівлі знаходиться один з кращих готелів міста - «Україна». 

В 1935 році на пустирі, де знаходилася колишня слобідка  Млинки, збудовано Будинок обласного управління НКВС (нині Головне управління СБУ Дніпропетровської області ) за проєктом архітектора  Володимира  Самодриги. У передвоєнні роки (1936-1938) за проектом архітектора Олександра Красносельського на вулиці зведено два житлові будинки. З 1925 по 1941 рік архітектор мешкав на вулиці Короленка - у будинку під номером 14. На вулиці були розміщені магазин меблів,  критий овочевий ринок та інші торгові заклади. В 1975 році на вулиці збудовано Будинок побуту «Центральний» (Короленко, 3).

У 2019-2020 роках тривав капітальний ремонт кварталу вулиці Короленка (між проспектом Дмитра Яворницького та вулицею Святослава Хороброго) з облаштуванням пішохідного бульвару мистецтв, він отримав декілька артоб’єктів, зокрема PixelWall та інтерактивний медіаекран.

Будинок Хрінникова

На куту Катерининського проспекту (нині Дмитра Яворницького) і вулиці Первозванівській (нині Короленка) знаходиться одна з найцікавіших будівель старого Катеринослава, яка отримала назву по імені свого колишнього власника - «Будинок Хрінникова».  Нащадок багатого купецького роду Володимир Миколайович Хрінников вирішив спорудити прибутковий будинок на початку ХХ століття, на місці, де стояв одноповерховий будинок Хрінникових і кондитерська Стрекозова.  За задумом він повинен був поєднати практичний функціональний раціоналізм і естетичну привабливість фасаду в українському стилі та стати живою пам’яткою запорізькому козацтву. 

Володимир Хрінников був не тільки багатим домовласником, а й високоосвіченим інженером-технологом. Він глибоко шанував українську культуру і своєю меценатською діяльністю сприяв її розвитку. Інженерний проєкт будинку Володимир Миколайович здійснив сам. Проєктування фасаду виконали архітектор  П. П. Фетисов і Л. Л. Хойновський. Щоб надати будинку українського колориту В. М. Хрінников неодноразово звертався за консультаціями до Д. І. Яворницького, з яким мав дружні стосунки. 

Чотириповерховий будинок в стилі український модерн, був споруджений у 1910-1913 роках. Цоколь оздоблений гранітними плитами, білі стіни, шестикутні вікна, майоліка, п’ять багатоярусних шатрових башт - усе це надавало будівлі оригінального і гарного вигляду. Найвища башта була увінчана шпилем-флюгером із зображенням двобою зі списами запорізького козака з ворогом. На двох сусідніх баштах над вікнами містилось зображення герба Запорізької Січі. В історію будівля увійшла як «Український Дім», або «Будинок Хрінникова», він був гордістю катеринославців, його називали «диво-будинком». В будівлі знаходились магазини, житлові приміщення, театр-біоскоп «Палас». 

У 1922 році в Будинку Хрінникова відновив свою експозицію художній музей, став працювати театр юного глядача. В роки Другої світової війни будівля зазнала значних руйнувань, в 1954 році її було відновлено за проєктом архітектора Володимира Зуєва. Від колишнього будинку  збережено лише каркас та основні елементи декоративного оформлення фасадів,       5 веж не було відновлено. Центральна кутова вежа збільшила свої розміри,  замість восьмикутної вона стала чотирикутною, а гостроверхе завершення вежі змінилося на прямокутне. З'явився великий баштовий годинник. Незважаючи на кардинальну реконструкцію архітектурної пам'ятки Володимиру Зуєву вдалося зберегти авторський образ будівлі, нині в будівлі знаходиться один з кращих готелів міста - «Україна». 

Наприкінці 80-тих років готель майже перестав використовуватись, готельні номери та меблі потребували оновлення, були зношені мережі. У 1992 році уродженець Дніпропетровська (нині Дніпро) й іноземний громадянин Марк Шафер вирішив перетворити «Україну» на кращий готель міста. Було створено спільне підприємство і на його баланс передано будівлю готелю. Під час ремонтних робіт замінили більшість перекриттів, всі перегородки та мережі, замінили  ліпнину на фасадах і в середині будинку. Відкриття оновленої «України» відбулося в 1997 році. Гранд Готель «Україна» - пам’ятник архітектури національного значення і «візитівка» нашого міста.

Цікаві факти

Вулиця Первозванівська (нині Короленка) - знаходиться в історичному районі, де була слобода Половиця. 
Довжина вулиці 2150 метрів. 
Перші квартали вулиці Первозванівської належали найбагатшим купцям і домовласникам. 
Під час будівництва «Будинку Хрінникова» вперше у містібуло змонтовано баштовий кран.
Вулицю  перетинала річка з Довгого байрака, яку на на межі ХІХ-ХХ століть сховано у підземний тунель. 
Під час реконструкції вулиці Короленка відкопали підземний тунель, в який була «схована» річка.
На вулиці Короленка облаштовано пішохідний бульвар мистецтв.
На пішохідному бульварі встановлені стовпи з кортенівської або іржавої сталі (плівка іржі захищає метал зсередини). 
Інтерактивний медіаекран PixelWall – висота конструкції - 5 м, вага складає 1,5 тонни.
Дніпровський арт-об'єкт Pixelwall (піксельна стіна) отримав гран-прі австрійської премії у галузі архітектури від Fundermax.
Проєкт освітлення бульвару мистецтв на вулиці Короленка у Дніпрі увійшов до списку переможців всесвітнього конкурсу LITLighting Design Awards 2020 року в категорії Landscape Lighting (ландшафтне освітлення). 
Реконструйована вулиця Короленка потрапила до ТОП-15 найкращих в Україні урбаністичних проєктів десятиліття по версії київського міського журналу «Хмарочос».