Вулиця Таганрозька в місті Дніпро перейменована на честь Володимира Васильовича Пилишенка (1934-2021), американського професора українського походження, архітектора, графіка, архівіста, діяча української діаспори, директора української громадської бібліотеки міста Рочестер (США).

Володимир (Мірко) Васильович Пилишенко народився на Волині 28 липня 1934 року. Під час Другої світової війни його родина переїхала до Німеччини, а у 1949 році - до США. Здобув фах архітектора, багато років викладав основи мистецтва і був керівником кафедри в університеті міста Брокпорт, штат Нью-Йорк. Відомий своєю активною просвітницькою та громадською роботою. У травні 1989 року серед інших міст України відвідав Дніпропетровськ (нині Дніпро).
Володимир Пилишенко передав Дніпру частину своєї колекції унікальних і історично важливих книг та видань, які друкувалися українською діаспорою в різних країнах світу. Вона стала основою Бібліотеки української діаспори імені сенатора Джона Маккейна в складі Дніпровської Центральної міської бібліотеки. За участі Володимира Пилишенка 14 вересня 2019 року відбулось урочисте відкриття цієї сучасної та надзвичайно цікавої бібліотеки, одного із центрів культурного життя міста.

Володимир Васильович Пилишенко пішов із життя 8 лютого 2021 року. 

29 червня 2022 року вулицю Таганрозьку в Дніпрі перейменували на честь Володимира Пилишенка.