Проспект Олександра Поля – головна вулиця Центрального адміністративного району міста Дніпра. Історична назва - вулиця Польова, спочатку це була просто дорога з Катеринослава на Краснопілля й Сурсько-Литовське. У 1930-х роках вулиця мала оригінальну назву - вулиця МОДРу (МОДР - Міжнародна організація допомоги борцям революції) і тяглася приблизно до вул. Димитрова (нині Михайла Драгоманова). У 1960 році вулицю перетворено на проспект, якому було надано ім'я Сергія Кірова. У лютому 2016 року проспект Кірова перейменовано на честь Олександра Поля.

Вулиця Польова починалася від Тюремної площі і закінчувалася в полі, де влаштовувалися міські ярмарки. Площа отримала таку назву тому, що на цьому місці в другій половині ХІХ століття побудували тюрму (острог), яка в 1919 році була зруйнована, а Тюремна площа стала пустирем. Зараз тут знаходиться Сквер Героїв (проспект Олександра Поля, 1), колишній сквер імені Леніна, загальною площею 0,1 га. У сквері розміщено меморіальний комплекс Алея Героїв, присвячений людям, які загинули під час Революції Гідності та в Антитерористичній операціїна сході України (АТО). Своєрідними об'єктами скверу є: Чорнобильський дзвін - відкритий у 2001 році меморіал, присвячений жертвам Чорнобильської катастрофи, Парк ракет, відкритий у 2013 році та інклюзивний майданчик для дітей, відкритий у червні 2018 року.

Першою великою спорудою на вулиці Польовій була будівля Комерційного училища (нині Дніпропетровська обласна рада), збудована у 1904-1905 рр. за проєктом катеринославського архітектора Д.С. Скоробогатова. Забудова кварталів по вулиці Польовій була малоповерховою, на початку XX століття тут було лише кілька кам'яних будинків висотою більше одного поверху, деякі з них збереглися. У 1910 році за проєктом архітектора Д.І. Тіссена збудовано прибутковий будинок фон Бокк на вулиці Польовій, 11, нині від будівлі залишився лише головний фасад, зараз там знаходиться ТЦ «Міріада».

Проспект Олександра Поля проходить по рівній місцевості, піднімається вгору, а потім знову переходить на рівнину. Нижня частина проспекту забудована катеринославськими й сталінськими будівлями, але переважна його частина (особливо середня й верхня) - «хрущовками». Наприкінці 1950-х на початку 1960-х років почалася інтенсивна забудова проспекту. У 1970-80-ті роки у нижній частині проспекту споруджені багатоповерхові будівлі. Навпроти Дніпропетровської обласної ради у 1970 році було збудовано будинок Дніпропетровської обласної державної адміністрації (архітектор Д. Щербаков). 

Проспект Кірова (нині Олександра Поля) від вулиці Титова до вулиці Ушакова у 1984 році був капітально реконструйований. Проїжджу частину розширили до 22,5 метрів, рух став трисмуговим у кожному напрямку. Ширина тротуарів залишилася, а посередині бульвару проклали пішохідну доріжку.

Комерційне училище (просп. Олександра Поля, 2)

У 1904 році Катеринославська міська Дума виділила земельну ділянку біля південної околиці міста в районі Тюремної площі, на вулиці Польовій  під будівництво Комерційного училища. Будівля Комерційного училища стала першою забудовою на цій вулиці. Закладка Комерційного училища відбулась 23 липня 1904 року, а заняття почались 9 вересня 1905 року. Вартість спорудження корпусу училища склала 415 тисяч рублів. 

Будівля була споруджена за проєктом катеринославського архітектора Дмитра Степановича Скоробогатова. Триповерхова будівля збудована з силікатної цегли в класичному стилі: поділ фасаду на центральний і бічні ризаліти з точно вираженими крилами, головний вхід з колонами коринфського портика, рельєфні обрамлення вікон, рустування простінків та стін, колони на бічних ризалітах - все це надає будівлі величного вигляду. Через декілька років після будівництва зроблено надбудову - над головним входом був побудований купол, який проіснував до 1920-х років.

Внутрішнє оздоблення будівлі Комерційного училища також відзначалося вишуканістю та розмахом. Парадний вестибюль із мармуровими сходами, актова зала з вишуканим декором, просторі коридори та класи. Будівля Комерційного училища одразу після спорудження була визнана видатним пам’ятником місцевої катеринославської архітектури.

Під час Першої світової війни у будівлі Комерційного училища було розміщено шпиталь. В 20-ті роки в ньому розташувався Катеринославський губернський виконком і губернський комітет компартії, а в 30-тих роках - Дніпропетровський обласний виконком і обласний комітет компартії.

В 1935 році, після пожежі в будівлі, архітектор О.Л. Красносельський виконав надбудову двох поверхів і будівля стала п’ятиповерховою. Архітектор зробив її реконструкцію та зберіг загальний стиль. На верхньому поверсі розташовані три великі квадратні вікна (по центру) та два менших вікна з півциркульними завершеннями (з боків). Над вікнами в центрі було розміщено державний герб Української РСР, після 1991 року його замінено на малий герб України (нині тут композиція з герба та прапора України, виконана з неону, яка підсвітлюється вночі).

У період окупації Дніпропетровська в 1941–1943 роках будівлю займали німецька військова частина і військовий шпиталь. У 1946 році тут знову розмістилися обком партії та радянські органи управління. У 1971 році було побудовано будівлю для обласного комітету партії (архітектор Д.І. Щербаков) і у колишньому будинку Комерційного училища залишилася Дніпропетровська обласна рада.

Будівля Комерційного училища (нині Дніпропетровська обласна рада) – пам’ятка архітектури національного значення.
 

Цікаві факти

Перші 300 метрів проспекту пішохідні (між Старокозацькою вулицею й проспектом Лесі Українки).
Історична назва проспекту - вулиця Польова, вона була дорогою з Катеринослава на Краснопілля й Сурсько-Литовське.
Одна з найбільших вулиць правого берега, піднімається на пагорб по прямій на  4 кілометри 400 метрів.
Починається проспект від вулиці Старокозацької, закінчується вулицею Титова.
Існує два вузлові центри проспекту: північний - перехрестя проспекту Олександра Поля та Лесі Українки, південний - перехрестя проспекту та вулиці Титова.
Тут розташовані головні обласні адміністративні будівлі: Дніпропетровська обласна державна адміністрація (проспект Олександра Поля, 1), Дніпропетровська обласна рада (проспект Олександра Поля, 2).
В 1894 році на ділянці Тюремної площі у примиканні до Польової вулиці було створено циклодром (велодром).
В 1910 році Сергій Ісайович Уточкін здійснив на аероплані свій другий політ в Катеринославі, під аеродром була обладнана ділянка в кінці вулиці Польової.
З 1913 року автомобілі маршруту Катеринослав-Новомосковськ, відкритого у 1908 році, вирушали від прибуткового будинку фон Бокк (вулиця Польова, 11).
В будівлі Дніпропетровської обласної ради знаходиться,  заснований в листопаді                2007 року Музей історії місцевого самоврядування Дніпропетровської області,  який є філією Дніпропетровського національного історичного музею імені Д. І. Яворницького.