Дніпровська набережна найгарніша в Україні і найдовша в Європі, вона поєднує три магістралі - вулиці Січеславська Набережна, Набережна Заводська, Набережна Перемоги та простяглася на 23 кілометри уздовж правого берега Дніпра.

У 1934 році було прийнято офіційне рішення про зведення набережної та розпочато перші роботи, які були пізніше призупинені. Другий етап будівництва дніпровської набережної розпочався у 1950-х роках і завершився на початку 1970-х. Забудова почалася від довоєнних будівель до парку імені Шевченка та до залізничного вокзалу. Спочатку було вирішено прокласти колектор вздовж узбережжя, водопровідні і каналізаційні труби у тунелі, а потім уже будувати набережну. Потім набережна була облаштована, вона складалася з проїжджої частини, зеленої зони і пішохідних доріжок вздовж берега Дніпра.

У 2005–2007 роках набережну Дніпра у місті Дніпро було повністю реконструйовано. Авторський колектив, що створив проєкт реконструкції дніпровської набережної, у 2008 році отримав Державну премію у галузі будівництва та архітектури. 

 Одним із головних об'єктів на оновленій набережній став світломузичний фонтан «Білий Лебідь», встановлений на поверхні річки навпроти готелю «Дніпропетровськ». Завдяки сучасній технології лазерного розпилення створюються абстрактні композиції й конкретні постаті. Фонтан обертається і «махає крилами», а висота струменя води сягає 50 метрів. На набережній можна побачити знамениту кулю на Фестивальному причалі, тут відбуваються концерти, виставки, ярмарки.

Серед цікавих пам'яток набережної  - Сімейна лавка, Лавка закоханих та Дерево щастя, виготовлені місцевими ковалями та подаровані мешканцям до Дня міста, а також фотозона «I love Dnipro». 

На території набережної у дві з половиною тисячі квадратних метрів посаджено понад сім тисяч кущів хризантем восьми сортів, сорок видів дерев, серед яких досить рідкісні для нашого регіону кулясті та пірамідальні туї, сосни та ялівець.

Цирк

Цирк побудований за проєктом відомого архітектора Павла Нірінберга. Урочисте відкриття відбулося 24 грудня 1980 року. Будівля цирку має свої родзинки. За задумом архітектора цирк мав ніби змінювати свій вигляд: вдень він має нагадувати шатро цирку-шапіто, а в темну пору доби - вогняний вулкан. Світлові ефекти – є своєрідною  рекламою цирку, виконаною архітектурними засобами. 

При будівництві Дніпровського цирку вперше в країні використали збірні залізобетонні елементи для шатрового покриття. Дніпровський державний цирк відомий унікальною будівлею, аналога якої немає у світі.

Серед переваг цирку оригінальна залізобетонна конструкція даху, купольні склепіння, такий купол дає можливість зручно кріпити підвіску апаратів артиста та створює відмінну акустику. Намет бродячого цирку-шапіто, в данному випадку, виступає в зміненому масштабі та в іншому матеріалі.


Цікаві факти

23 кілометри - довжина Набережної вздовж правого берега Дніпра, вона найдовша набережна в Європі.
123 метри - висота найвищої житлової будівлі, житловий комплекс Вежі (вул. Володимира Вернадського, 35)
830 метрів–довжина найдовшої житлової будівлі (просп. Героїв, 10, ж/м Перемога, 15).
30-ти поверховий готель «Парус» будувався з 1981 по 1989 роки, але так і не був добудований. 
Мерефо-Херсонський міст, який перетинає набережну, єдиний у Європі залізничний міст, у якого криволінійна конструкція.
З Монастирським островом набережну з’єднує пішохідний міст (на схилах острова, можна побачити штучний водоспад «Поріг Ревучий»).
Тут розташований найстаріший міський парк імені Т.Шевченка.
Дніпровський цирк на набережній - візитна карточка Дніпра.
Фонтан-лебідь, який знаходиться за кілька метрів від берега, може змінювати режим роботи, «махати крилами» та обертатися. Висота його центрального струменя може досягати 50 метрів.
Скульптура «Юність Днепра» - окраса набережної, вона створена скульптором Петром Куценком у 1982 році з бронзи.