Вулиця Робоча отримала свою назву ще у 19 столітті. Вперше вона зустрічається на плані Катеринослава за 1885 рік,до революції 1917 року налічувала лише кілька кварталів.

На початку вулиці у 1896 році було збудовано Благовіщенську церкву, що має й іншу назву - Олександро-Невська. Ця церква зберіглася і зараз, але в дещо іншому вигляді.

Наприкінці 1940 року по вулиці Робочій проклали трамвайний маршрут - № 11, а з січня 1941 року розпочався його регулярний рух. В 1945 році була прокладена трамвайна гілка до корпусів автозаводу, що будувалися.

Верхня частина вулиці Робочої була забудована у 1953-1955 роках. Тут стоять ряди будинків у стилі «сталінський ампір» з ліпними прикрасами, що збереглися на фасадах і на дахах.

Наприкінці вулиці - монументальна будівля Південного машинобудівногозаводу та два будинки з декоративними вежами. Башти збудовано у 1958 році, а два житлові будинки, до яких вони примикають - у 1955. Ансамбль проєктував архітектор Олег Петров. Вежі на Робочій символізують «південмашівську» специфіку району, епоху освоєння космосу. Площа перед дирекцією Південного  машинобудівного заводу є центром всього району.

Трохи далі по вулиці знаходиться Палац культури Південного машинобудівного заводу або Палац машинобудівників, який працює з 1956 року і був побудований за проєктом архітектора В.С. Георгієвського. Будівля – класичний зразок стилю «сталінський ампір». Особливо цікава скульптурна група, що вінчає фасад Палацу. У нижній частині скульптурної групи зберігся підпис скульптора Івана Зноби.

Біля Палацу стоїть пам'ятник головному інженеру та директору Південного машинобудівного заводу Олександру Максимовичу Макарову, який відкрили в 1981 році ще за життя Макарова. А після його смерті О. М. Макарова у 1999 році площу навколо Палацу назвали його ім'ям.

Свято-Благовіщенський храм

Свято-Благовіщенський храм розташований у Чечелівському районі Дніпра, на вулиці Робочій, 3-б. Благовіщенську церкву збудували в 1896 році, інша її назва – Олександро-Невська. Ця церква збереглася і зараз, але в дещо іншому вигляді.

Місце, де зараз розташована церква, в 19 столітті називалося Циганською площею. У 1889 році на місці майбутнього Благовіщенського храму було збудовано каплицю на честь святого благовірного князя Олександра Невського. Але вже того ж року дирекція Брянського заводу вирішила побудувати на місці каплиці Олександро-Невську церкву.

Побудовано храм у «єпархіальному» стилі за проектом архітектора Н.В. Султанова, будівництво велося за кошти заводу та на приватні пожертвування. 22 грудня 1896 року (за новим стилем 3 січня 1897 р.) відбулося освячення нової церкви на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Свято-Благовіщенський храм один із найкрасивіших у нашому місті. Останнім часом церква переживає період справжнього відродження. Внутрішні приміщення храму були повністю реконструйовані, його стіни та склепіння радують погляд оновленими розписами та фресками.

Під час проведення реконструкції в одній зі стін храму виявлено замурований дзвін. Дзвіниця храму була відтворена і надала споруді неповторного вигляду.

Свято-Благовіщенський  храм - пам'ятка архітектури місцевого значення під №119, він один із кращих зразків «єпархіального» архітектурного стилю в місті Дніпрі.

Цікаві факти

Вулиця Робоча одна з найстаріших у місті (1885р.).
Назва вулиці ніколи не змінювалась.
Довжина вулиці близько 2-х кілометрів.
У 1896 році на початку вулиці була побудована Свято-Благовіщенська церква.
Трамвайний маршрут №11 -  один з найдовших маршрутів нашого міста. 
В кінці 1950-х років були збудовані висотні монументальні будинки. 
Зал для глядачів Палацу машинобудівників (1956р.) був найбільшим в місті (розрахований на 1000 місць). 
В 1958 році збудовані вежі, що символізують «південмашівську» специфіку району, епоху освоєння космосу. 
Розвиток вулиці визначили два вектори: спочатку Благовіщенська церква, а після Другої світової війни – Південний машинобудівний завод (нині Державне підприємство «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова»).
У 2014 році в Благовіщенській церкві було знайдено замурований дзвін (дзвіниця була зруйнована під час війни).