Сергій Романович Бурлаков (1938) - відомий дніпровський поет, прозаїк, майстер громадянської, патріотичної, любовної лірики та сонету. 

Сергій Романович Бурлаков народився 21 червня 1938 року в с. Білогорівка Лисичанського району Луганської області. Після закінчення Білогорівської середньої школи деякий час працював токарем на Лисичанському Ливарно-механічному заводі, потім служив в армії. Саме під час служби в армії він по-справжньому захопився поетичною творчістю, хоча писати вірші почав ще в школі. Поет-початківець зібрав декілька віршів і надіслав їх своєму землякові, відомому поету Володимиру Сосюрі, якому вірші сподобалися своєю теплотою і щирістю. Це визначило подальшу долю та життєвий шлях Сергія Бурлакова. Він поступає вчитися на філологічний факультет Дніпропетровського державного університету, після закінчення навчання залишається в ньому викладачем української літератури і теорії літератури, одночасно очолює роботу університетської студентської літературної студії ім. В. Булаєнка. Під час кампанії критики та осуду «Собору» Олеся Гончара пише позитивну рецензію на роман і потрапляє в немилість, переходить на іншу роботу. 

Впродовж наступних десяти років працює завідуючим редакцією художньої літератури дніпропетровського видавництва «Промінь», також це був активний період творчої діяльності поета.Виходять декілька збірок його віршів, у 1969 році він стає членом Спілки письменників СРСР. У 1979 році письменники Дніпропетровщини обрали С.Р. Бурлакова головою обласної організації Національної спілки письменників України, однієї з найбільших і найактивніших в країні. На той час поет вже був добре відомим в Україні, обирався депутатом Дніпропетровської обласної ради, членом правління Спілки письменників СРСР та УРСР. У 1994-1997 роках він працював доцентом кафедри українознавства в Придніпровській академії будівництва та архітектури, але ніколи не полишав поетичну творчість. Продовжують виходити його нові книги. 

Сергій Бурлаков - автор понад трьох десятків чудових поетичних збірок, його твори перекладались російською, білоруською, вірменською, естонською, чеською, польською та башкирською мовами.Щирість почуттів, філософське осмислення часу та людського буття - визначальні риси творчості Сергія Бурлакова. Провідні теми його творчості - праця, краса і любов. В любовній ліриці поета - відвертість, радість, гіркота прощання, сумніви та непрості перипетії повсякденного життя. Сергій Бурлаков є одним із відомих в Україні майстрів сонета, цієї особливої форми ліричного вірша, яка вимагає від поета зосередженості та уваги, надзвичайного творчого натхнення. Він автор понад 100 сонетів.

Збірки віршів поета С.Р. Бурлакова: «Трояндові світання» (1964), «Русло» (1968), «Сфери» (1971), «Бистрина» (1973), «Дивень» (1974), «Доброчин» (1975), «Зодче літо» (1976), «Краса - з любові» (1977), «Неспалима врода» (1979), «Золоті ранети» (1980), «Віра» (1982), «Рельєфи»(1983), «Зустрічний рух» (1986), «В твоєму імені» (1987), «Сонети» (1989), «Зваба» (1994), «Під небом Пушкіна» (1999), «Діалог дзеркал» (2000), «Яблуко Платона» (2003),  «Все про кохання, все про любов» (2004), «Благослови мене, любове» у 2 томах (2013). Вірші поета публікувалися в періодичних виданнях та колективних збірках, він був співавтором багатьох альманахів та збірників. 

Поетичний голос Сергія Романовича Бурлакова продовжує звучати і сьогодні, даючи приклад творчого і життєвого довголіття та наснаги.