Олександра Якимівна Риндовська (1829-1905) - педагог, громадська діячка, організаторка жіночої освіти в Катеринославі, педагог, директорка Маріїнської жіночої гімназії (1865-1905), почесна громадянка Катеринослава.

Олександра Якимівна Риндовська народилась 13 листопада 1829 року в м. Харкові в сім’ї дворянина і педагога Я. Я. Ковалевського. Через рік родина переїхала до Катеринослава, де її батько займав посаду директора Катеринославської класичної чоловічої гімназії. У 1846 році Олександра Риндовська закінчила Одеський інститут шляхетних дівчат з відзнакою. Повернувшись до Катеринославу в 1848 році вона одружилась з гвардійцем  М. А.Черновим, в якого було землеволодіння в Полтавській області. Коли погіршився матеріальний стан Чернових, вони оселилися у Врем’їївці, де проживав педагог і публіцист М.О. Корф. Саме він вплинув на бажання Олександри Якимівни присвятити себе освіті.

30 серпня 1865 року в Катеринославі відкрилась перша жіноча гімназія. Олександра Риндовська була її засновницею і очолювала гімназію більше 40 років. Жіноче училище першого розряду, саме таку назву мала спочатку гімназія. На розвиток навчального закладу міське дворянство виділило - 31 тис. 282 крб. У 1870 році семирічне училище (пізніше восьмирічне) отримало новий статус і нову назву: Маріїнська жіноча гімназія (на честь імператриці Марії Олександрівни - дружини Олександра II). В гімназії дівчатам викладали слово Боже, російську, латину, німецьку, французьку мови, історію, географію, фізику. Обов'язковими предметами були малювання і танці. В гімназії навчалися діти як знатного роду, так і діти з бідних родин. Маріїнська гімназія стала основою цілого комплексу освітніх установ у Катеринославі. В 1870 році Олександра Якимівна стала організатором створення в Катеринославі «Товариства піклування про жіночу освіту» і написала Статут Товариства. На його базі  в 1872 році було відкрито безкоштовну жіночу школу. В 1885 році Товариство мало під своєю опікою вже дві школи, в яких навчалося майже 25 відсотків усіх школярок Катеринослава. Професійне навчання у школах проводилося на трьох відділеннях: білошвейному, вишивальному та модному. В 1881 році з ініціативи Олександри Якимівни відкрилося товариство допомоги ученицям гімназії. Вона завжди допомагала своїм ученицям, але не любила показної благодійності, її допомога часто залишалася таємницею, навіть для самих адресатів. 

Олександра Риндовська викладала в гімназії французьку мову та здійснювала класне керівництво. Завдяки своїй активній діяльності О. Я. Риндовська зробила Маріїнку - центром культури й освіти в місті. Вона була не тільки чудовим педагогом, з високою культурою і прогресивними поглядами, а також і чудовим адміністратором. Завдяки її наполегливій діяльності дворянство губернії жертвувало чимало коштів на розвиток і утримання гімназії. Особливу увагу О. Я. Риндовська приділяла комплектуванню бібліотеки і створенню навчальних кабінетів. Квартира директорки розташовувалася в будівлі гімназії, але кращі кімнати вона віддала під навчальні класи. Її маленька квартира на багато років стала своєрідним клубом катеринославської інтелігенції, де проводилися програмні наукові бесіди, що стали прообразом  створених в 1881 році Народних читань.

У 1884 році її чоловік М. А. Чернов помер. В 1891 році вона одружилася з Миколою Семеновичем Риндовським, педагогогом і організатором гімназійної освіти. Він прожив декілька місяців, залишивши жінці, яку дуже шанував, свою пенсію і прізвище, під яким вона і увійшла в історію міста. Місто, земство і дворянство урочисто святкували 25-річний, 35-річний, і 40-річний ювілеї її педагогічної і громадської діяльності. Була заснована стипендія її імені, її портрет прикрашав зал міської думи. У 1898 році Олександру Якимівну було нагороджено золотою медаллю на Аннінській стрічці з написом «За усердие». Місто вшанувало Олександру Риндовську званням Почесної громадянки Катеринослава. Померла Олександра Риндовська 4 січня 1905 року, похована на Катеринославському цвинтарі. Могила її була знищена в 1930-х роках, коли на місці цвинтаря побудували стадіон «Металург».