Антін Степанович Синявський (1866-1951) - український політичний і громадський діяч, історик, економіко-географ, економіст, педагог, доктор географічних наук, директор Катеринославського комерційного училища, член Катеринославської «Просвіти», професор Київського університету.

Антін Степанович Синявський народився 12 (24) липня 1866 року у селі Веприк Васильківського повіту Київської губернії в сім’ї священика. Навчався у Першій Київській класичній чоловічій гімназії, на історичному відділені історико-філологічного факультету Київського університету Святого Володимира, після закінчення якого продовжував студії в Одеському університеті і в Німеччині. У 1893-1898 роках працює в Одеському та Варшавському університетах, потім - директором комерційної гімназії (училища) в Білостоці. 

5 квітня 1901 року вже відомий на той час вчений і педагог А.С. Синявський був обраний із числа кількох претендентів, а 1 червня затверджений на посаду директора Катеринославського комерційного училища. Починається катеринославський період його життя, на який припадає розквіт його педагогічної, наукової та громадсько-політичної діяльності. 

Катеринославське перше комерційне училище було відкрите 17 вересня 1901 року в одноповерховому будинку на вулиці Козачій (нині Старокозацька). Але через деякий час після відкриття через значне зростання кількості учнів приміщення вже не могло забезпечити нормальний навчальний процес. Місто знайшло гроші на будівництво нового будинку для училища. А.С. Синявський замовив проєкт архітектору Д. Скоробагатову, перший камінь під новий корпус заклали 23 липня 1904 року, всі роботи виконувались під пильним наглядом директора. 9 вересня 1905 року в новому будинку училища по вулиці Польовій (нині проспект Поля, 2) розпочалися заняття. Ця споруда і сьогодні є окрасою міста, у ній працює Дніпропетровська обласна рада. Училище було навчальним закладом для майбутніх економістів, бухгалтерів і фінансистів півдня України, в ньому налічувалося 17 класів, 700 учнів і 45 учителів (станом на 1906 рік). Навчання тривало 7 років. Антін Степанович Синявський зміг вивести Комерційне училище на рівень першокласних навчальних закладів, особисто підбирав високоосвічені кадри, прагнучи залучити до викладання в училищі якомога більше вчителів-українців, складав програми з різних дисциплін, заохочував ініціативу викладачів щодо кращого проведення навчання, сам викладав багато предметів. Також приділяв увагу загальному розвитку вихованців, в училищі постійно проводилася екскурсійна та оздоровча робота, під керівництвом директора була запроваджена система домашнього читання, самостійних робіт, наукових гуртків. У різний час в училищі А. С. Синявського працювали такі видатні науковці, як Д. Яворницький, Ю. Кримський, Г. Черняхівський, Є. Вировий, І. Труба, Д. Дорошенко та ыншы, а також молоді тоді, а згодом відомі російські вчені - В. Пічета, І. Соловйов, Л. Реформатський. А. С. Синявського перетворив комерційне училище на зразковий навчально-педагогічний заклад, заснований на передових досягненнях педагогічної науки.

Директорство в Комерційному училищі він вдало поєднував з викладанням у Катеринославському Вищому гірничому училищі як приват-доцент і професор, читав курс гірничої статистики, також був одним із співзасновників і активним членом Наукового товариства при гірничому училищі.

У 1903 році А. С. Синявський став ініціатором створення Катеринославської вченої архівної комісії (1903-1916), був заступником її голів, постійним редактором «Літопису», який видавала Комісія (вийшло друком 10 томів цього видання). У «Літописі» надрукував цілу низку своїх праць з історії та археології Придніпров’я. Вчений постійно працював у місцевих архівах, розшукував по губернії пам'ятки минулого. 

У 1902–1903 роках А.С. Синявський здійснив невеликі за обсягом розкопки в самому Катеринославі, дослідив неолітичний курганний могильник на Мандриківці та окремі кургани на лівобережжі Дніпра. Щоліта з Д. Яворницьким їздив в археологічні, етнографічні й археографічні експедиції по всій південно-східній Україні, проводив археологічні розкопки по селах Катеринославського та Верхньодніпровського повітів. 

Під час революції 1905 року Синявський очолює «Селянську спілку». Проводять три з'їзди в будинку Комерційного училища, разом з істориком Дмитром Яворницьким і викладачем духовної семінарії Станіславом Липківським, засновує у Катеринославі товариство «Просвіта». Видає першу в місті україномовну газету - «Добра порада». Члени товариства організовують лекції, концерти й політичні сходи. Із 1917 року Антін Синявський - член Української партії соціалістів-федералістів, активний діяч української визвольного руху в Катеринославі, гласний нової демократичної міської думи. Сприяв українізації освіти у місті, а наприкінці року переїхав до Києва, де став працювати при міністерстві освіти УНР. Закінчився катеринославський період його життя. Все подальше життя присвятив педагогіці та науці - працював в установах ВУАН. Уже в поважному віці оселився в Сімферополі, де пішов із життя 2 лютого 1951 року.