Ганна Кирилівна Швидько (1944-2022) - видатна українська вчена-історик-джерелознавець, доктор історичних наук, професор (заслужений професор) Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», директор Дніпропетровського регіонального відділення Науково-дослідного інституту козацтва Інституту історії України Національної академії наук України. академік Української академії історичних наук, краєзнавець, почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців. Удостоєна Ордену княгині Ольги ІІІ ступеня та Премії імені Д.І. Яворницького Національної спілки краєзнавців України.


Ганна Кирилівна Швидько народилась 1 травня 1944 року в с. Бажани Петропавлівського району Дніпропетровської області в родині колгоспників. Віхи життя Г.К. Швидько в короткому викладі:

1951 - 1967 рр. - навчання та праця в колгоспі ім. В. Чкалова Петропавлівського району. 

1967 - 1971 рр. - навчалась на історико-філологічному (з 1971 р. - історичному) факультеті Дніпропетровського державного університету; 1972 р. - поступила до аспірантури Дніпропетровського державного університету; з 1 листопада 1973 р. працювала старшим викладачем кафедри історії СРСР і УРСР ДДУ.

Від 1988 р. - професор кафедри історії СРСР і УРСР Дніпропетровського державного університету; 1988 - 1995 рр. - завідувач кафедри історії України ДДУ.

Від 1995 р. - на посаді професора кафедри українознавства і політології (зараз історії та політичної теорії) Національної гірничої академії України (нині - Національний технічний університет “Дніпровська політехніка”). 

22 лютого 1980 року Г.К. Швидько захистила кандидатську дисертацію на тему: «Радянська історіографія соціально-економічного розвитку міст України XVI-XVIII ст.». 

25 грудня 1987 року Г.К. Швидько захистила докторську дисертацію на тему: «Джерела з соціально-економічної історії міст Лівобережної України другої половини XVII - середини XVIII ст.».

Праці Г.К. Швидько присвячені соціально-економічній історії Гетьманщини та Запоріжжя, проблемам державного правління й самоврядування в Україні та джерелам з історії міських поселень Лівобережної України. Опубліковано більше 620 її праць, зокрема, 16 навчальних посібників, 6 підручників і 6 монографій. Під науковим керівництвом професорки захищено 20 кандидатських та 4 докторських дисертацій. Вчена брала участь у роботі понад 60-ти наукових форумів, зокрема в 1991 і 1993 рр. у Франції й США. У 1992 р. прочитала курс лекцій із історії України козацької доби в Українському вільному університеті в Мюнхені.

Г.К. Швидько активно розвивала такий напрям досліджень, як наукове краєзнавство, була одною з засновників сучасного краєзнавчого руху на Придніпров'ї. Із 1990 року - голова краєзнавчого клубу «Ріднокрай» при відділі краєзнавчої літератури та бібліо-графії Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліо¬теки. У 1991-2008 роках очолювала Дніпропетровську обласну організацію Всеукраїнської спілки краєзнавців. Під її керівництвом з 2002 року відбувалися щорічні регіональні та всеукраїнські краєзнавчі конференції, присвячені різним аспектам історичного розвитку Дніпропетровщини від давнини до сьогодення. Засновник наукової школи дослідження джерел з історії козацтва. Із 2005 року очолювала Дніпропетровське регіональне відділення Науково-дослідного інституту козацтва Інституту історії України НАН України. 

Свій тернистий шлях описала в автобіографічній книзі «Минуле у променях пам’яті». Видатна жінка-вчений Ганна Кирилівна Швидько пішла із життя 2 лютого 2022 року.

В пам’ять про неї та як визнання заслуг перед Україною та містом рішенням сесії Дніпровської міської ради від 22 лютого 2023 року провулок Салтикова-Щедріна в Соборному районі Дніпра перейменовано на вулицю Ганни Швидько.