Геннадій Григорович Півняк (1940) - видатний вчений у галузі електроенергетики, засновник наукової школи гірничої та металургійної електроенергетики, доктор технічних наук, академік Національної академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки України, професор, ректор Національного гірничого університету (з 2017 року - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»), голова ради ректорів дніпропетровських університетів, двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Почесний громадянин міста Дніпропетровська (нині місто Дніпро).

Геннадій Григорович Півняк народився 23 жовтня 1940 року у місті Олександрія Кіровоградської області в родині педагогів. У 1958 році став студентом електротехнічного факультету Дніпропетровського гірничого інституту по спеціальності гірничий інженер-електромеханік. Після його закінчення у 1963 році, залишився працювати в ДГІ. У 1967 році став кандидатом технічних наук, у 1970 році - доцентом Дніпропетровського гірничого інституту, з 1976 року завідував кафедрою електрифікації гірничих робіт і промислових підприємств. У 1981 році Г. Півняк захистив докторську дисертацію на тему: «Розробка та дослідження тиристорних перетворювачів у комплексі електрообладнання для безконтактного електричного транспорту вугільних шахт». У 1981-1982 роках працював проректором з навчальної роботи, у 1982-2021 роках - ректор Національного гірничого університету, від 2021 року - почесний ректор, професор кафедри електроенергетики НТУ «Дніпровська політехніка».

Наукова діяльність Г. Півняка присвячена проблемам електропостачання та впровадження новітніх електротехнологій для гірничих, гірничо-металургійних та промислових підприємств, а також питанням електромагнітної передачі енергії рухомим об’єктам спеціального технологічного призначення. Вчений заснував наукову школу гірничої та металургійної електроенергетики.
Геннадій Півняк - автор та співавтор близько 500 наукових праць, зокрема: 37 монографій, 13 підручників, 22 навчальних посібників, має понад 100 свідоцтв та патентів на винаходи, а також - автор 3 наукових відкриттів. Під керівництвом вченого написано і захищено 18 докторських і 29 кандидатських дисертацій.

Як ректор Національного гірничого університету Геннадій Півняк потрапив до Національного реєстру рекордів України: він обіймав посаду ректора свого вишу 38 років і 5 місяців. Рекорд зафіксували 4 березня 2021 року у категорії «Людські досягнення» - «Найтриваліший стаж роботи на посаді ректора університету». Під його керівництвом вищий навчальний заклад виріс від вузькоспеціального інституту до Національного технічного університету, який має високий рейтинг не лише в Україні, а й у світі, в ньому впроваджено європейські принципи організації навчального процесу, розвинено співпрацю із понад 100 зарубіжними партнерами із майже 50-ти країн Європи, Азії, Америки, запроваджено міжнародні програми подвійного диплому та дуальної освіти.

Заслуги академіка Г.Г. Півняка відзначені високими державними нагородами. Ордени: «Знак Пошани» (1981), «Трудового Червоного Прапора» (1986), «Князя Ярослава Мудрого» V (1999) та ІV (2004) ступенів, «За заслуги» ІІ ступеня (2015), «За заслуги» І ступеня (2021); Почесна грамота Кабінету Міністрів України (1999), Почесна грамота Верховної Ради України (2003), медаль «За успіхи у навчанні і вихованні молоді» (1998, Польща).