В’ячеслав Павлович Данилов (1938) - відомий художник монументально-декоративного мистецтва, графік, живописець, Народний художник України, член Національної спілки художників України.

В’ячеслав Павлович Данилов народився 2 червня 1938 року у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Після закінчення Дніпропетровського державного художнього училища ім. Є. Вучетича (1964), здобув подальшу освіту у Ленінградському вищому художньо-промисловому училищі ім. В.І. Мухіної (нині Санкт-Петербурзька державна художньо-промислова академія) (1969). Продовжив навчання в аспірантурі цього училища при відділенні монументально-декоративного мистецтва, яку закінчив у 1971 році. 

З 1972 року живе та працює у Дніпропетровську. Працював монументалістом Дніпропетровського художньо-промислового комбінату у 1972-1992 роках. 

Ім’я В’ячеслава Павловича Данилова добре відоме жителям Дніпра. Він - автор низки чудових барельєфів, розписів і вітражів у театрах, навчальних та культурних закладах міста. В. Даниловим створено барельєфи у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету, в ньому ж - для залу для прийомів виготовлено панно в техниці маркетрі разміром близько 12 квадратних метрів. Оформлення театру опери та балету стало підставою для прийняття художника в члени Національної спілки художників України у 1974 році.

В’ячеслав Данилова створив барельєфи у вестибюлі діорами «Битва за Дніпро», у фойє Дніпровського національного українського музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка, у дегустаційній залі «Нектар». Також - вітражі у Дніпровській медичній академії; розписи та гобелен-триптих, кожна частина якого розміром по 18 метрів, у Палаці дітей та юнацтва; розписи та вітражі у Будинку органної та камерної музики Дніпра; величезний, розміром 9 на 17 квадратних метрів, розпис у музичному училищі (нини Дніпропетровська академія музики ім. М. Глінки).

У 1983 році художник зацікавився емальєрним мистецтвом, відродив техніку гарячої емалі в Україні. Створив для Дніпропетровського Палацу піонерів масштабне емальєрне полотно «Вітер мандрівок».

В. Данилов - учасник республіканських (від 1973 року), всесоюзних (від 1982 року) та міжнародних (від 1993 року) мистецьких виставок. Провів багато персональних виставок у Дніпропетровську. Був головою Дніпропетровської організації Національної спілки художників України в складні для мистецтва роки - у 1992-2001 роках. У 2002 році отримав звання «Заслужений художник України».

Нагороджений медалями «За вірну службу рідному місту» (1998) та «За заслуги перед містом» (2013). У 2019 році видатному майстру присвоєно звання «Народний художник України».

Як живописець В. Данилов створює картини у різних жанрах - натюрморти, портрети, пейзажі з краєвидами Дніпра та інших міст України, які вражають буянням фарб. В його роботах на міфологічні та біблійні теми поєдналися вигадка і дійсність, минуле та майбутнє, алегоричні образи класичного живопису та містичне сприйняття дійсності. Зовсім особливий і улюблений напрямок творчості майстра - полотна у стилі ню. Це гімн жіночій краси, що оспівується в десятках робіт. На думку В'ячеслава Данилова, головне - не те, що зобразив митець у своїй роботі, а те, що побачив глядач.

За даними Міжнародного художнього рейтингу В’ячеслав Павлович Данилов входить до 10 тисяч найкращих художників світу XVIII-XXI століть, які формують світову художню спадщину.