Ірина СпиридоноваІрина Михайлівна Спиридонова (1938-2013) - відомий вчений-фізик, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки та премії імені академіка К.Ф. Стародубова, заслужений науковий співробітник Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.


Ірина Михайлівна Спиридонова народилась 12 вересня 1938 року у місті Дніпропетровську (нині м. Дніпро) у родині викладача, завідуючого кафедри аналітичної хімії Дніпропетровського металургійного інституту М.С. Ковтуна. Можливо, саме від батька їй передався інтерес до природничих та технічних наук.

У 1946 - 1956 роках навчалася в середній школі № 71 м. Дніпропетровська, у 1956 - 1961 роках - у Дніпропетровському металургійному інституті, який закінчила з відзнакою. Навчалася за спеціальністю «матеріалознавство й термічна обробка».

Після інституту працювала інженером в Науково-дослідному інституті технології машинобудування Південного машинобудівного заводу, а з лютого 1967 року - співробітником кафедри неорганічної хімії Дніпропетровського державного університету. Видатні розумові здібності та інтелект дослідника відкрили І. М. Спиридоновій шлях наукової творчості. Світ металів, матеріалознавства вабив її своєю загадковістю, несподіваним впливом на діяльність людей, величезними можливостями, які відкривало пізнання його закономірностей.

У 1968 - 1972 роках навчалася в аспірантурі при кафедрі експериментальної фізики ДДУ, у 1973 році блискуче захистила кандидатську дисертацію «Дослідження кристалізації сплавів із бором». 

З 1972 року завідувала Галузевою лабораторією прикладної фізики. У ці роки було закладено фундамент нового наукового напряму фізики поверхні та досліджень твердих сплавів, що містять бор.

У 1981 році стає доцентом кафедри металофізики фізичного факультету Дніпропетровського державного університету, залишаючись науковим керівником Галузевої лабораторії.

З 1987 до 1995 року була заступником декана фізичного факультету з наукової роботи. 

У 1987 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук. 

З 1988 до 2013 року працювала професором кафедри металофізики ДНУ. 

З 1990 року - науковий керівник Відділу динамічної металофізики в університеті.

І.М. Спиридоновою створені нові наукові напрями в галузі фізики поверхні й досліджень твердих сплавів, які містять бор, розроблені різноманітні наплавні матеріали, високоефективні технології хіміко-термічної обробки, засоби спектроаналітичного контролю сплавів. Її розробки знайшли застосування більш ніж на 50 підприємствах промисловості. Результати досліджень були представлені на 130 міжнародних і національних форумах. 

Професор І. М. Спиридонова - автор майже 450 наукових праць, у тому числі шести монографій, автор і співавтор чотирьох навчальних посібників і підручника. За період своєї науково-дослідної діяльності отримала 54 авторських свідоцтв й патентів. За винахід «Спосіб борування алюмінію та його сплавів» (у співавторстві) одержала Золоту медаль Всесвітньої організації інтелектуальної власності. 

18 липня 2013 року Ірина Михайлівна Спиридонова пішла із життя. Залишились її наукові досягнення, розробки та ідеї, які чекають на нові покоління дослідників.