Олександр Володимирович Рейнгард (1883-1945) - вчений-біолог, професор, засновник Ботанічного саду Інституту народної освіти (нині Дніпровський Національний університет імені Олеся Гончара). 

Олександр Володимирович Рейнгард народився 30 березня1883 року у м. Харків у сім’ї викладачів Харківського університету. У 1902 році вступив до природничого відділення Харківського університету, який закінчив в 1907 році. Захистив кандидатську дисертацію, здобувши науковий ступінь кандидата біологічних наук. 

У серпні 1918 року його запросили на посаду завідувача новоствореної кафедри фізіології рослин на біологічному факультеті Дніпропетровського університету. Під його керівництвом на кафедрі проводилися наукові дослідження впливу факторів зовнішнього середовища на процеси життєдіяльності рослин. Його праця «Про вплив тютюнового диму на організм рослини» (1927 р.) була однією з перших екологічних публікацій на біологічному факультеті.

За ініціативи Олександра Володимировича та під його керівництвом у 1929 році було створено Ботанічний сад Інституту народної освіти (нині Дніпровський Національний університет імені Олеся Гончара). Він був першим директором ботанічного саду. Основна проблема, над якою працювали науковці Ботанічного саду, було впровадження в культуру степової зони України нових сортів рослин, вивчення біології розвитку декоративних культур, підвищення врожайності кормових рослин.

У1935 році Державною кваліфікаційною комісією Олександру Рейнгарду присвоєно звання професора, а в 1936 році він здобув науковий ступінь доктора біологічних наук без захисту дисертації.

В роки Другої світової війни під час евакуації О. В. Рейнгард працював у П’ятигорському фармацевтичному інституті (1941-1944), у 1944 році повернувся до Дніпропетровського університету і очолив кафедру фізіології рослин.

Під його керівництвом колектив кафедри працював над науковою тематикою «Дослідження стимулюючої дії ультракоротких хвиль на процеси пророщування насіння та подальший розвиток рослин».

Він автор 29 наукових робіт, з яких найважливіші: «Короткий підручник з анатомії рослин» (1930 р.), «До питання про період спокою у рослин» (1927 р.), «До питання про вплив ультракоротких хвиль на рослини» (1936 р.). Під його керівництвом за 10 років видано 5 наукових збірників Ботанічного саду, він науковий керівник 9 захищених кандидатських дисертацій.

Олександр Володимирович Рейнгард помер 4 січня 1945 року. Згідно з рішенням влади міста та вченої ради ДДУ похований у Ботанічному саду університету. Могила засновника Ботанічного саду О. В. Рейнгард знаходиться недалеко від оранжереї. Це невисокий горбок із символічною пам'яткою - гранітне деревце із обрубаними гілками. 

26 листопада 2015 року вулиця Арсеничева в Соборному районі міста Дніпра перейменована на честь Олександра Рейнгарда.