Олександр Дольник (1954-2013) - дніпровський архітектор сучасності, що створив нову архітектуру Дніпра.

Олександр Теодорович Дольник  народився 17 червня 1954 року у  м. Дніпропетровську (нині Дніпро). В 1976 році закінчив архітектурний факультет Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту (нині Придніпровська державна академія будівництва та архітектури). Під час навчання його проєкти прикрашали коридори факультету. Олександр Дольник працював у проєктних інститутах міста, а з 80-тих років - у «Дніпроцивільпроєкт». Проєкти вражали новизною, а робота із забудови вулиці Ливарної була відзначена дипломом серед творчості молодих архітекторів СРСР. У 35 років він обійняв посаду головного архітектора проєктів в інституті «Дніпроцивільпроєкт». 

Олександр Дольник засновник і творчий керівник Комплексної архітектурної майстерні «Дольник і К». Основний напрямок компанії - забудова центральної історичної частини м. Дніпропетровська. Олександр Теодорович завжди особисто займався проєктом від моменту отримання замовлення до проєктної документації. Компанія мала численний штат архітекторів та інженерів. Сфера проєктування  - великі цивільні проєкти, житлові будинки, офіси, торгові центри, що суттєво змінювали архітектурне обличчя міста. Архітектурна майстерня здійснила проєктування та будівництво об'єктів, які визнані найкращими в Україні та за кордоном. 

Дніпровський архітектор Олександр Дольник залишив багато знакових для Дніпра будівель.  Серед них - один із найсміливіших проєктів «Ворота» - житловий комплекс «Башти». Складається комплекс з двох 28-поверхових житлових будинків висотою по 106 м (на момент будівництва було максимальною висотою будівель в Україні), об'єднаних трирівневою платформою. Також архітектор Дольник створив  торговий центр «Пасаж», хоральну синагогу «Золота роза», торгово-розважальний центр «Європа», житловий комплекс «Амстердам», ТЦ «Атріум» та інші - 53 будівлі у різних стилях.

Будівлі різні за функцією - житло, офіси, приватні вілли, храм, музей, торгові комплекси, і за образами - палаццо, вілла, хмарочос, торгове місто, а також різні і за матеріалами. Олександр Дольник створив і втілив у життя ключові та найзнаменитіші проєкти, які стали «фішкою» Дніпра. 

Робота компанії «Дольник і К» була неодноразова відзначена державними нагородами різного ступеня, дипломами першого ступеня нагороджені за комплекс «Первозванівський», офісний комплекс «Цитадель», «Бельведер». За високу якість будівельних робіт житловий комплекс «Башти» став переможцем Всеукраїнського конкурсу на найкращі будівлі та споруди у 2003 році.  

Олександр Дольник отримав премію «Архітектурний тріумф» 2005 року за «Багатофункціональний центр Брама», лауреат Державної премії у галузі архітектури 2007 року за архітектуру житлового комплексу «Башти» у містобудівному  ансамблі «Крутогорний».

Олександр Теодорович Дольник помер 12 липня 2013 року.

2016 року вулиця Шаумяна в Соборному районі Дніпра перейменована на вулицю Архітектора Дольника. На цій вулиці під №15 розташовано житловий комплекс «Амстердам».