Іван Федорович Вертоградов (1875-1927) - педагог, секретар Катеринославської вченої архівної комісії (1903-1906), делегат XIII apxeoлогічного з'їзду (1905), надвірний радник

Іван Федорович Вертоградов народився на Брянщині в родині священика. Закінчив гімназію в м. Орел. Навчався у Юр'ївському університеті (нині м. Тарту, Естонія), який закінчив у 1897 році. З 1901 року по 1910 рік викладав у Катеринославському комерційному училищі і жіночій гімназії.

У другому десятилітті ХХ столітті, поряд з «класичними» гімназіями засновувалися приватні. До них належала Чоловіча гімназія І. Ф. Вертоградова з правами для учнів на вулиці Упорній, 11, (нині вул. Глінки) у будинку Кузьмицького. В гімназії викладали такі дисципліни як психологія, логіка та законодавство. 

На початку ХХ століття у Катеринославі започатковано середню вечірню освіту. Її первістком можна вважати приватні вечірні середні курси для дорослих без розрізнення віри й національності, засновані І. Ф. Вертоградовим за програмою державних чоловічих гімназій. 

Разом з Д. І. Яворницьким в Катеринославській губернській вченій архівній комісії основне ядро складали вчителі середніх навчальних закладів І. Я. Акінфієв, В. О. Біднов, В. І. Пічета, А. С. Синявський, В. В. Данилов, також І. Ф. Вертоградов. З 1903 року по 1906 pік Іван Федорович - секретарь архівної комісії. 

Іван Федорович Вертоградов  був делегатом XIII Археологічного з’їзду, який відбувся в Катеринославі з 28 серпня по 9 вересня 1905 року. У1910 році він видав короткий нарис про життя та діяльність О. М. Поля - «Памяти А. Н. Поля» (перевиданий у 1997 році видавництвом «Поліграфіст»).

Після революції 1917 року І. Ф. Вертоградов працював інспектором народної світи, викладав в інституті народної освіти, на базі якого створений університет у Катеринославі. У 1925 році був директором, а згодом завучем жіночих педагогічних курсів. 

Іван Федорович Вертоградов помер у 1927 році.